INTERRAIL 2016 | Gezonde spanning neemt toe..

Iedereen die mij een beetje kent, weet dat een paar dagen voor een ‘groot iets’ de spanning enorm toeneemt. Gisteren is dat bij mij begonnen en ik twijfel aan werkelijk alles. Ik weet dat 95% van die twijfels onzin zijn en dat ik een mooie reis ga maken, maar het blijft moeilijk. Gelukkig mag het ook. Ik mag die spanning hebben, dat is niet gek, is heel gezond en hoort er allemaal bij. Omdat ik alleen thuis ben en niemand heb om tegenaan te praten is deze blog zo fijn. Laten we vooropstellen dat ik er vooral heel veel zin in heb! Die zin staat echt op nummer 1, ik heb me goed voorbereid en ik moet nu alleen aan genieten denken. Toch zijn er die spanningen:

Continue Reading

Summer 2016 | Interrailen! | Voorpret en planning

Aankomende zomer ga ik interrailen door Europa! Op mijn blog neem ik jullie mee met mijn avontuur. Een avontuur dat ik heel spannend vind, maar tegelijk heel erg tof. Voornamelijk stoer. Mijn tripjes Londen en Berlijn zijn op alle vlakken goed gegaan, dus ik heb er het volste vertrouwen in dat ik ook dit aankan.

Al jarenlang staat Interrailen op mijn lijstje wat reizen betreft. Ik hoef niet in een vliegtuig, kan veel steden in korte tijd bezoeken en nieuwe mensen leren kennen. De laatste twee jaar is de drang om te reizen veel groter geworden en heb ik alleen al tripjes naar Berlijn en Londen gemaakt. Tripjes die goed zijn bevallen.

De definitieve beslissing om te gaan interrailen maakte ik in april. Ik wist dat ik in de zomer flink wat budget ter beschikking heb en omdat mijn plannen nu vorm gaan krijgen moest ik dit doen van mezelf.

Wat is interrailen? 
Interrailen is reizen met de trein! Je kan via interrai.eu verschillende passen bestellen voor een aantal dagen. Zelf ga ik voor15 reisdagen in 1 maand. Dat betekent dat je 15 dagen kunt reizen met de trein waar je een maand over mag doen. Je reist met de trein, wat ik een fijn vervoersmiddel vind en ziet zo veel meer dan bijvoorbeeld in een vliegtuig. Mijn planning is om 3,5 week weg te gaan. Mijn 1e vakantiedag wil ik gelijk weg. Zo heb ik alle tijd en ben ik een week van tevoren terug voor het vakantiespel begint.

 

Alleen reizen?
Eerst was het alleen reizen iets waar ik behoorlijk tegenop zag. Nu vind ik het heerlijk. Je kan doen en laten wat je wilt. Als je naar links wilt ga je naar links, wil je naar rechts, dan ga je naar rechts. En wordt het toch rechtdoor, dan ga je lekker rechtdoor. Er is niemand waar je rekening mee hoeft te  houden en wanneer ik alleen ben praat ik makkelijker met onbekende. Het is nog steeds niet iets waar ik ‘goed’ in ben, maar na twee tripjes gaat het me een stuk beter af.

Mijn dramatische Engels? 
Mijn Engels is inderdaad vrij dramatisch. Ik heb me aardig weten te redden in Berlijn en Londen, maar dat heeft me wel moeite gekost. Tijdens mijn middelbare schooltijd kreeg ik niet tot nauwelijks goed Engels, waardoor ik achterstand heb. Dat wil ik oplossen door een cursus van de NTI of de LOI te gaan doen. Daarnaast lijkt het me leuk om nog een korte cursus van een bepaalde taal te volgen. Bijvoorbeeld Italiaans of Spaans.

 

Backpacken?
Je begrijpt dat ik deze reis niet ga maken met een koffer aan de hand. Voor mijn verjaardag heb ik een mooie backpack gekregen. Deze heb ik zorgvuldig uitgezocht en gepast en voor een redelijk prijsje meegenomen. Minimalistisch inpakken wordt nog een hele uitdaging, maar met 60+10 liter hoop ik genoeg mee te kunnen nemen. In de sportschool ga ik mijn onderrug en schouders extra goed trainen om al deze spullen goed te kunnen dragen. Na drie weken wil ik niet met een versleten rug thuiskomen

 

De route
Een gave route uitstippelen is het leukste, maar ook het meest ingewikkelde van het hele interrailen. Waar wil ik heen? Oost-Europa, West-Europa, Centraal Europa? En hoe lang in welke steden. Ik weet dat ik in elk geval naar Italie en Barcelona wil en in Londen wil eindigen. Hoewel dat niet eens hoeft wat mij betreft. In Londen ben ik natuurlijk al geweest en hoewel dit een geweldige stad is, kan ik ook in Spanje blijven hangen. Ook wil ik starten in Berlijn. Uiteindelijk ben ik op deze route terecht gekomen. Alles vastleggen wil niet, maar mezelf kennende ga ik niet heel veel van de route afwijken.

 

Berlijn – 1 dag
Praag – 2 dagen
Wenen – 1 dag
Venetie – 1 dag
Pisa/Lucca/Sienna – 2 dagen
Eventueel Rome – 2 dagen
Barcelona – zeker 2 dagen
Valencia – 2 dagen
Ibiza – 1 of 2 dagen | omdat ik ook wel even wil relaxen en het vanaf Valencia maar 3 uur met de boot is ;) 
Parijs – tussentop |  ik heb niet zoveel met Parijs, maar de Eifeltoren wil ik toch wel even zien :) 
Londen – 2 dagen

Eventueel andere steden als ik van mijn route uitwijk:
– San Sebastian – Spanje
– Ljublijana – Slovenie (maar de reistijden zijn daar veel langer )
– Florence
– Madrid

 

 

Interrail route

Natuurlijk is er een vorm van gezonde spanning, maar al met al kijk ik er enorm naar uit! Ik zal jullie meenemen in de voorbereiding en uiteindelijk ook tijdens mijn reis (waar en wanneer het kan), want ik wil tijdens mijn reis niet vastzitten aan die mobiele telefoon!

 

Liefs, Manon 

 

Continue Reading

Travel | Berlijn: Here I come!

Morgenavond is het al zover: Ik ga naar Berlijn! Ik geloof dat ik nog nooit zo onvoorbereid op reis ben geweest en dat maakt me best wel zenuwachtig. Toch weet ik ergens ook wel dat het goedkomt, dat kwam het in Londen uiteindelijk ook.

Continue Reading

Een ode aan… Floortje Dessing!

Afgelopen vrijdag keek ik naar College tour. Pas op het laatste moment ontdekte ik dat Floortje Dessing te gast was en mijn interesse was gelijk gewekt. Elke week kijk ik vol jaloezie naar Floortje naar het eind van de wereld, en vroeger ook al naar 3 op reis (nu nog steeds overigens). Wat een prachtig programma maakt ze. De verhalen raken me elke keer diep en ik krijg zelf de drang om een reis te maken. Mijn vliegangst helpt daarbij niet echt, hihi.

 

 

 

Van de beelden kan je alleen maar wegdromen en Floortje weet precies de goede vragen te stellen. Een aantal verhalen waarbij ik zeer geboeid zat te kijken, waren: De allerlaatste aflevering, waarbij twee mensen in een tentje door Nieuw-Zeeland wandelen. Ze hebben niet meer dan een tentje en gaan heel erg terug naar de basis. Een stel wat natuurfilms maakt in Namibie en leven in een auto, een Amerikaans meisje wat zorgt voor rond de 50 kinderen en een eigen stichting heeft en zo kan ik eigenlijk nog wel even doorgaan.  Ik was dan ook zeer benieuwd naar hoe ze in beeld werd gebracht bij College tour. Nou, vanaf moment 1 had ze me.

De allereerste vraag was: Wat voor student was je? Floortje antwoordde dat ze het nog niet zo goed wist. Ze wilde heel erg veel, maar het was nog niet allemaal duidelijk. Precies hetgeen waar ik nu ook nog mee worstel. Ik heb heel veel interesses, maar een duidelijk beeld heb ik nog niet. Mijn interesse was nogmaals gewekt en was benieuwd naar de volgende vragen.

 

Soms vraag je jezelf af, waarom Floortje steeds terug komt naar Nederland en hier nog steeds woont. Wat heel veel mensen vergeten is dat Nederland echt een heel fijn land is om in te wonen. Daar ben ik het helemaal mee eens. We hebben zoveel, wat andere landen niet hebben of veel minder. Ze geeft ook heel goed aan dat we zoveel (inclusief Floortje zelf) zoveel ‘zeiken’ om het minste. Helemaal waar, ook ik wordt daar gek van. Terwijl ook ik best veel zeur.

Wat vaker aan denken: ‘We wonen echt in een heel erg mooi land!’

Nog zo’n advies die helemaal bij mij binnen kwam: ‘Leer van andere mensen door alleen maar naar ze te kijken’. Kijken naar hoe iemand anders iets aanpakt. Geloof me, ik heb genoeg mensen die mij veel inspiratie geven en ik denk dat 90% dat niet eens door heeft. Hoeft ook niet, mensen zullen mij ook vast inspirerend vinden.

En na dit advies ging Floortje nog even vrolijk verder. Reizen maakt wijs, zeggen ze wel eens. Dat kan ik na het zien van Floortje in College tour alleen maar bevestigen. Wat een wijze vrouw! Blijf bij jezelf, is een ander het daar niet mee eens. Jammer dan! Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan en meteen daarop volgend zegt ze dat ze het zelf ook nog niet op de rit heeft. Echt niet zou je denken? Nee, natuurlijk niet. Elke dag leer je een beetje bij.

Een mooie uitspraak van Chris Zegers tussendoor: ”Floortje is geen presentator die op reis gaat, maar een reiziger die presenteert.”

Pas op het einde had ze me helemaal. Heel veel mensen komen met adviezen naar me toe, maar lang niet al die adviezen blijven hangen. Deze wel en door deze uitspraak heb ik een klein stukje van op dit moment een grote kwestie redelijk kunnen afsluiten.

”Zelfs de mensen die eruit zien alsof ze precies weten hoe het zitten en weten wat ze aan het doen zijn, zijn ook onzeker. Die zitten ook op de bank en vragen zichzelf soms af wat ze nou weer hebben gedaan of gezegd.” Als mensen een mening over je hebben kan dat heel beklemmend werken, maar je moet vasthouden aan het gevoel dat je weet waar je mee bezig bent en je daar niet door uit het veld moet laten slaan.” Als je dat zo ziet kan je de boel zo lekker relativeren. 

Op de een of andere manier is dit advies zo bij mij geland dat ik de hele kwestie waar ik weken meer rond heb gelopen in 1x heb afgesloten. Wat maakt nou dat 1 iemand met 1 mening mij laat twijfelen. Ik weet dat ik een goede opdracht heb gegeven, dat ik daar heel veel waardevolle dingen uit haal. Ik weet dat ik volledig achter keuzes sta wat betreft wisselen, reserves en afspraken die ik maak.  En zo zijn er nog een aantal dingen die ik op de een of andere manier heb afgesloten. Reizen maakt dus echt wijs.

Dat maakte gelijk dat ik een heel wild reisplan heb, ondanks mijn vliegangst. Eigenlijk heb ik dat idee al veel langer, maar ik denk dat ik het niet deze, maar volgende zomer echt moet gaan doen: Interrailen. Een paar weken rondreizen met de trein en alle mooie plekjes van Europa bezoeken. Back to basic, geen dure hotels en mooie spullen. Nu eens kijken of dat alleen bij een idee bljft….

Liefs, Manon!

Continue Reading