Geen EK voetbal, maar genoeg andere Nederlandse sporthelden!

Terwijl ik hoestend en proestend deze blog schrijf (ik heb ergens weer eens een virusje opgelopen) heb ik vanmiddag heel de middag naar hele fijne sport gekeken!

Dat ik sportliefhebber ben weten de meeste mensen wel. Absoluut meegekregen van mijn vader. Van bijna alle sporten kan ik genieten en vind ik spannend.. Ik zit niet net als mijn vader voor elke sport op mijn knietjes voor de tv, maar veel scheelt het niet. Boeken over sport lees ik ook graag. De biografie van Louis van Gaal en Zlatan staan bijvoorbeeld nog op mijn lijstje. Het mag dan ook geen verrassing zijn dat ik net als heel veel andere flink chagrijnig was toen Ajax geen kampioen werd en dat we niet naar het EK gaan. Maar waar de een valt, staan er gelukkig heel veel andere sporthelden op. Dat is de afgelopen weken weer gebleken…

 

Continue Reading

Focus op krachttraining, nieuw plan!

Volgens mij heb ik eindelijk de mindset change gevonden wat betreft sporten. Het gaat nog niet altijd van harte en vaak nog met pijn, maar ik ben mijn krachttraining helemaal aan het oppakken! Waarom? Ik wil beter in mijn vel zitten, zowel fysiek als mentaal. Met krachttraining ga ik daar een heel eind mee komen, mits ik ook mijn voeding in de gaten houd en voldoende eiwitten eet. Dat lijkt aardig te lukken en mijn buikspieren worden nu al meer zichtbaar! Het gevolg van krachttraining is vaak dat je aankomt. Dit komt omdat spieren zwaarder zijn dan vet. Dit is ook bij mij het geval. Nu stond ik niet op het goede moment van de dag op de weegschaal (na het diner), maar er zaten wel degelijk kilo’s bij. De spierpijn is echter ook flink aanwezig, dus eigenlijk zijn die kilo’s erbij niet heel erg. Als er maar spiertjes gekweekt worden, dan gaan die kilo’s er straks vanzelf af. Daarnaast gaat het wandelen steeds wat beter, dus kom ik langzaam aan mijn cardio!

 

Een paar weken geleden maakte ik foto’s van mezelf. Deze wil ik elke maand gaan maken, om de progressie te gaan bekijken. Ik wil geen spierbundel worden, maar alles mag wel wat strakker! Ik zie de achteruitgang vooral in mijn bovenbenen, rug en buik. Werk aan de winkel dus!

 

Progressiefoto's maart 2016

 

Hoe dan nu verder? 
Ik heb zelf een trainingsschema gemaakt. Voorheen wisselde ik keer op keer van oefeningen. Dat werkt niet nu ik aan mijn spieropbouw wil werken. Ik heb met mezelf afgesproken dat ik alleen de oefeningen voor mijn buik mag afwisselen, maar sommige ook niet. Die wil ik onder de knie krijgen door steeds wat meer herhalingen te doen. Mijn sportweek ziet er nu zo uit:

Maandag– Legday + buik
Dinsdag – Bicep, tricep, borst en buik
Woensdag – Wandelen/fietsen of wat cardio in de sportschool als mijn spieren het toelaten.
Donderdag – Core en balans
Vrijdag – Rustdag
Zaterdag – Rug en schouder
Zondag – Een van bovenstaande en anders rust

 

Mijn trainingsschema ziet er zo uit, ik zie nu dat het niet zo duidelijk is, maar hopelijk heb je zo een beetje een idee wat ik allemaal uitvoer in de gym:

Trainingsschema maart

 

Op naar een strakker lijf!

 

Liefs, Manon 

 

 

Continue Reading

Even wat frustratie van me afschrijven…

21 juli, 6,37 kilometer. Mijn laatste loopje tot dusver en wat mis ik het! Nu pas weet ik wat hardlopen voor me heeft betekent. Inmiddels zijn we 6 weken verder en er is weinig vooruitgang. Mijn startebewijs voor de dam tot damloop is verkocht en ik vrees dat mijn 1e halve marathon in rook zal op gaan. Dit wedstrijdseizoen is dus rampzalig. Sinds deze week merk ik pas echt de gevolgen van het niet kunnen hardlopen. Ik zet ze op een rijtje. Verwacht geen gestroomlijnd verhaal, het zijn zomaar wat gedachtes die uit mijn hoofd moeten:

Continue Reading

Hello August! Sportieve ambities bijstellen en trainen to be a Strong Viking!

Juli eindigt een beetje in mineur met mijn shin splints die ik nu al HAAT! 3x per dag 20 minuten koelen, 4x per dag fit sportbalsem smeren en niet veel mogen bewegen zorgen ervoor dat mijn sportroutine in 2 weken ineens helemaal anders is. Maandagavond ga ik naar de fysio bij de voetbalvereniging. Ik heb nog maar 1 behandeling die ik vergoed krijg en omdat mijn lieve papa behoorlijk wat contacten heeft kon ik er zo terecht

Continue Reading

Wat er zo mooi is aan het training geven.

16 jaar en ik vond dat het tijd werd om training te geven bij de korfbal. ”Het leek me wel leuk”. Je geeft je op en voor je het weet staan er 4 enthousiaste kids van 8,9 jaar voor je neus die verwachten dat jij ze gaat leren korfballen. Allemaal met hun eigen mooie gebruiksaanwijzing. De een is wat dromerig, de ander ratelt door met de mooiste verhalen, weer een ander staat wat onzeker naar je te kijken en nog een ander vind het allemaal wel prima. Allemaal klaar voor hun 1e training.

Daar stond ik dan. Training netjes voorbereid op papier en met goede moed. Als ze ineens voor je staan is het toch anders. Je probeert de oefeningen door de training te jagen en hoopt dat je individueel nog wat tips kunt geven. Tijdens de wedstrijden help je ze verder, maar meer dan dat was het nog niet. Onzeker sta je langs de kant. Positief blijvend en enthousiast, maar wel onzeker.

Als je denkt alleen met de kids te maken te hebben heb je het mis. Bij die 4 kids horen ook nog 8 ouders. En die 8 ouders hebben ook hun gebruiksaanwijzing. Als 15-jarige is dat best een klus.

Met veel plezier sloot ik mijn 1e jaar af. Volgend jaar weer? Zeker weten.

Het volgende team was de E5. Dit keer stond ik er niet alleen voor, maar deed ik het samen met iemand die al jaren training gaf. Weer die onzekerheid. ”Doe ik het wel goed??” Nee, tuurlijk deed ik het nog niet goed. Maar ik deed het nu samen met iemand die mij bij het training geven betrok en me af en toe lekker in het diepe gooide, maar ook tips gaf om me daar weer uit te halen, We werden kampioen! Een mooie ervaring. Paar talentjes in het team die nu leuk meedraaien in de C2 en B2. Ondertussen werd ik steeds wat zekerder en begon ik het nog leuker te vinden. Waarom? Omdat er stappen gemaakt werden. Er gingen dingen beter en de dankbaarheid daarvoor is groot. De groep ouders was gezellig en ook in de zaal werden we kampioen.

Nog steeds had ik moeite. Hoe zorg je ervoor dat ze precies doen wat je wilt, hoe zorg je voor variatie, hoe analyseer ik een bepaalde techniek etc. etc.

SNC00019

De jaren daarna bleef ik het moeilijk hebben met als hoogte (eigenlijk dieptepunt) de C4. Ga er maar aanstaan: 12 pubers die jij in je eentje onder je hoede hebt. 10 meiden en 2 jongens, waar het niveau niet heel hoog is. Gewoon een team wat lekker wilt korfballen, maar wel onder goede begeleiden. Al snel werd duidelijk dat ik ze die begeleiding niet kon bieden. Wat heb ik afgezien dat jaar. Achteraf heel veel geleerd en ik ben er sterker uit gekomen. Al die meiden spreken me nog regelmatig aan op het korfbalveld.

Gelukkig zijn er genoeg andere die wel het beste uit dit soort groepen kunnen halen, want als trainer is dat wat je wilt: Het beste eruit halen!

Vorig jaar ging ik terug naar de plek waar ik hoorde: de E-teams. Inmiddels een stuk wijzer op korfbalgebied. De E4: Een heerlijk team met enthousiaste kids. Dit jaar ging ik ook echt training geven. Individueel analyseren, het team analyseren, heel veel kijken, steeds meer weer positief corrigeren, een kaartje bij de verjaardag (ook dat hoort erbij), er elke wedstrijd zijn, troosten, grapjes tussendoor en ga maar door.

Vorig jaar heb ik gezien hoe mooi het is om na een jaar een hecht team voor je te hebben staan wat elkaar helpt, positieve feedback geeft aan elkaar, ook wel eens boos wordt op elkaar, maar vooral heel veel willen leren. Dat je zelf aan het eind van het jaar kan zeggen dat je dit team verder hebt geholpen om een betere korfballer te worden, maar ook om een beter mens te worden.

Want de scheidsrechter maakt echt wel eens foutjes, maar er staat wel iemand die onze wedstrijd wilt fluiten op zijn vrije zaterdag. Je mag er best een beetje boos op zijn, maar hou dat altijd in je achterhoofd.

404569_126057894237533_672991795_n

Als je merkt dat de kids van vorig jaar dat nu tegen hun teamgenoten zeggen weet je dat je het goede voorbeeld hebt gegeven.

Dan dit jaar weer een nieuwe uitdaging. Een team waar ik best tegenop zag en weer even moest wennen, maar waar ik nu zoveel plezier aan beleef.

September 2014Tempo E4Juni 2014

Plezier omdat er stappen gemaakt worden. De kinderen worden individueel beter, maar ook als team. Dit zien ze zelf en willen elke training beter worden. Dat is het leuke aan de E-teams: Er valt zoveel te leren op deze leeftijd.

Om een lang verhaal heel kort te maken:

Training geven is een mooi vak. Steeds weer dat stapje verder in hun prille korfbalcarriere, waar ze hun hele leven iets aan hebben! Dat kwartje wat valt als de eerste goal uit een doorloopbal wordt gescoord en de blijheid op ieder gezicht. Daar doe ik het voor!

 

Liefs, Manon

Continue Reading

Hardloopagenda

Ooit loop ik de marathon van Rotterdam, echt! Voorlopig is het een fijne droom die misschien werkelijkheid wordt. Zo niet, geen probleem, want dromen mag altijd!

Dit jaar richt ik me op de 10&15 km waarna ik langzaam train naar de halve marathon (21,1km). Zoals jullie weten hou ik ervan om wedstrijden te lopen. Ik krijg er een kick van en ik loop altijd net wat harder dan normaal. Dit jaar was het doel om elke maand een race te lopen. Zo, ziet mijn agenda er voor de komende periode uit:

29 maart 2015: Zandvoort Circuit run 12km
Besloten om niet voor een tijd te gaan, maar lekker te genieten van het zware parcours. Die gaat namelijk over het heuvelachtige circuit, het strand en door Zandvoort zelf.

12 april 2015: Marathon Rotterdam 10,5km
Geen marathon voor mij, maar de 1/4 marathon. Daarna lekker in Rotterdam blijven hangen om de sfeer van de Marathon zelf mee te pakken. Ook hier is gezien de mensenmassa een goede tijd niet haalbaar, maar als ik me goed voel zal ik er zeker voor gaan.

17 mei 2015: Marathon Leiden 10km
Dicht bij huis en kans om voor een PR te gaan! Lekker met de trein of als het weer goed is met de fiets naar de wedstrijd, heerlijk

7 juni 2015: Marathon Amersfoort 10km
Oude studiegenootjes in Amersfoort opgelet: 7 juni loop ik de 10km. Start en finish direct naast mijn oude school, waar ik niet echt een super tijd heb gehad, maar wel veel heb geleerd. Leuk om weer terug te gaan.

14 juni 2015: Ladiesrun Rotterdam 10km
Knallen tijdens een leuk evenement!

In juli en augustus zijn er niet zoveel loopjes, vandaar dat ik sommige maanden 2 loopjes doe.

5 september 2015: Strongmanrun 21,1 km 
Ik heb het nog niet gedurfd om me in te schrijven, omdat ik eigenlijk nog een maatje zoek. Niemand wilt, maar dat zal meer aan de afstand liggen dan aan mij. Ook die grote glijbaan van 10m hoog houd me nog tegen.

12 september 2015: Dam tot damloop 10EM (16,1 km) 
Hier schijn je bij geweest te moeten zijn. Eerst op 11 april maar een startbewijs bemachtigen.. Met de laptop, telefoon en IPAD zal ik klaarzitten.

18 oktober 2015: Marathon Amsterdam 8km 
Geen idee wat ik moet verwachten. Lekker een korte afstand voor een PR!

15 november 2015: Zevenheuvelenloop 15km 
Die zal pittig worden, maar ik ga een sportieve uitdaging niet in de weg.

13 december 2015: Bruggenloop Rotterdam 15km 
En de laatste van dit hardloopjaar!

Kortom een druk jaar. De aankomende weken moet ik het iets rustiger aan gaan doen i.v.m. mijn rug. Duidelijk is waar de klachten vandaan komen. Nu zorgen dat mijn onderrug sterker wordt.

Wie zie ik waar?

Liefs, Manon

Continue Reading

Een kijkje tijdens mijn krachttraining…

Vandaag heb ik weer een weegmoment in de sportschool. Die plan ik altijd rond de 11e van de maand op de woensdag. Afgelopen maand ging het niet heel lekker (daarover later meer), maar heb ik wel mijn krachttraining weer opgepakt. Dat zal hopelijk te zien zijn in mijn resultaten.

Continue Reading