Een ode aan… Floortje Dessing!

Afgelopen vrijdag keek ik naar College tour. Pas op het laatste moment ontdekte ik dat Floortje Dessing te gast was en mijn interesse was gelijk gewekt. Elke week kijk ik vol jaloezie naar Floortje naar het eind van de wereld, en vroeger ook al naar 3 op reis (nu nog steeds overigens). Wat een prachtig programma maakt ze. De verhalen raken me elke keer diep en ik krijg zelf de drang om een reis te maken. Mijn vliegangst helpt daarbij niet echt, hihi.

 

 

 

Van de beelden kan je alleen maar wegdromen en Floortje weet precies de goede vragen te stellen. Een aantal verhalen waarbij ik zeer geboeid zat te kijken, waren: De allerlaatste aflevering, waarbij twee mensen in een tentje door Nieuw-Zeeland wandelen. Ze hebben niet meer dan een tentje en gaan heel erg terug naar de basis. Een stel wat natuurfilms maakt in Namibie en leven in een auto, een Amerikaans meisje wat zorgt voor rond de 50 kinderen en een eigen stichting heeft en zo kan ik eigenlijk nog wel even doorgaan.  Ik was dan ook zeer benieuwd naar hoe ze in beeld werd gebracht bij College tour. Nou, vanaf moment 1 had ze me.

De allereerste vraag was: Wat voor student was je? Floortje antwoordde dat ze het nog niet zo goed wist. Ze wilde heel erg veel, maar het was nog niet allemaal duidelijk. Precies hetgeen waar ik nu ook nog mee worstel. Ik heb heel veel interesses, maar een duidelijk beeld heb ik nog niet. Mijn interesse was nogmaals gewekt en was benieuwd naar de volgende vragen.

 

Soms vraag je jezelf af, waarom Floortje steeds terug komt naar Nederland en hier nog steeds woont. Wat heel veel mensen vergeten is dat Nederland echt een heel fijn land is om in te wonen. Daar ben ik het helemaal mee eens. We hebben zoveel, wat andere landen niet hebben of veel minder. Ze geeft ook heel goed aan dat we zoveel (inclusief Floortje zelf) zoveel ‘zeiken’ om het minste. Helemaal waar, ook ik wordt daar gek van. Terwijl ook ik best veel zeur.

Wat vaker aan denken: ‘We wonen echt in een heel erg mooi land!’

Nog zo’n advies die helemaal bij mij binnen kwam: ‘Leer van andere mensen door alleen maar naar ze te kijken’. Kijken naar hoe iemand anders iets aanpakt. Geloof me, ik heb genoeg mensen die mij veel inspiratie geven en ik denk dat 90% dat niet eens door heeft. Hoeft ook niet, mensen zullen mij ook vast inspirerend vinden.

En na dit advies ging Floortje nog even vrolijk verder. Reizen maakt wijs, zeggen ze wel eens. Dat kan ik na het zien van Floortje in College tour alleen maar bevestigen. Wat een wijze vrouw! Blijf bij jezelf, is een ander het daar niet mee eens. Jammer dan! Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan en meteen daarop volgend zegt ze dat ze het zelf ook nog niet op de rit heeft. Echt niet zou je denken? Nee, natuurlijk niet. Elke dag leer je een beetje bij.

Een mooie uitspraak van Chris Zegers tussendoor: ”Floortje is geen presentator die op reis gaat, maar een reiziger die presenteert.”

Pas op het einde had ze me helemaal. Heel veel mensen komen met adviezen naar me toe, maar lang niet al die adviezen blijven hangen. Deze wel en door deze uitspraak heb ik een klein stukje van op dit moment een grote kwestie redelijk kunnen afsluiten.

”Zelfs de mensen die eruit zien alsof ze precies weten hoe het zitten en weten wat ze aan het doen zijn, zijn ook onzeker. Die zitten ook op de bank en vragen zichzelf soms af wat ze nou weer hebben gedaan of gezegd.” Als mensen een mening over je hebben kan dat heel beklemmend werken, maar je moet vasthouden aan het gevoel dat je weet waar je mee bezig bent en je daar niet door uit het veld moet laten slaan.” Als je dat zo ziet kan je de boel zo lekker relativeren. 

Op de een of andere manier is dit advies zo bij mij geland dat ik de hele kwestie waar ik weken meer rond heb gelopen in 1x heb afgesloten. Wat maakt nou dat 1 iemand met 1 mening mij laat twijfelen. Ik weet dat ik een goede opdracht heb gegeven, dat ik daar heel veel waardevolle dingen uit haal. Ik weet dat ik volledig achter keuzes sta wat betreft wisselen, reserves en afspraken die ik maak.  En zo zijn er nog een aantal dingen die ik op de een of andere manier heb afgesloten. Reizen maakt dus echt wijs.

Dat maakte gelijk dat ik een heel wild reisplan heb, ondanks mijn vliegangst. Eigenlijk heb ik dat idee al veel langer, maar ik denk dat ik het niet deze, maar volgende zomer echt moet gaan doen: Interrailen. Een paar weken rondreizen met de trein en alle mooie plekjes van Europa bezoeken. Back to basic, geen dure hotels en mooie spullen. Nu eens kijken of dat alleen bij een idee bljft….

Liefs, Manon!

You may also like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.