Lekker lezen!

Inmiddels zijn we weer 4 boeken verder tijdens mijn reading challenge! Ik zit er lekker in! In deze blogpost zal ik jullie mijn bevindingen vertellen.

 

Floortje Dessing – 365 dagen onderweg
In 365 dagen onderweg neemt Floortje Dessing je mee op haar vele bijzonder reien, maar inspireert ze je ook om zelf op reis te gaan. Elke maand bezoekt Floortje een aantal afwisselende bestemmingen. Zo laat ze haar hand lezen in een hippiedorp in Arizona, gaat ze kitesurfen op Sint-Maarten en maakt ze in Bhutan een tocht naar een van de mooiste kloosters ter wereld. Maar ze bezoekt ook het Guggenheim Museum in Bilbao en vindt een voordelig hotelletje in Londen. 365 dagen onderweg zit bovendien boordevol persoonlijke reistips. Floortje Dessing (1970) was acht jaar toen ze voor het eerst naar het buitenland ging: met de hele familie twee weken naar de Zwitserse Alphen. Nu, meer dan 30 jaar later en 120 landen verder, kan ze zich een leven zonder reizen niet meer voorstellen. 

De flaptekst maakt alles waar. Het boek staat vol met prachtige foto’s van mooie bestemmingen. Floortje schrijft zoals ze praat. Iets dat ik belangrijk vind, omdat dit veel makkelijker leest. Er waren hoofdstukken bij die ik heel interessant vond, maar ook een aantal plaatsen die ik heb overgeslagen. Puur smaak. Met Bhutan heb ik niets, terwijl ik Tsjernobyl veel interessanter vond. Het fijne bij Floortje Dessing vind ik dat ze heel eerlijk schrijft. Ze heeft een droombaan, maar moet ook gewoon hard werken en het is niet altijd rozengeur en maneschijn. Zo vlak voor de zomervakantie is dit boek zeker een aanrader.

Marcia van der Meer – Weg van de wereld
Twaalf jaar lang werkte Marcia van der Meer als reisleidster overal en nergens op de wereld. Haar eerste fietsreis van Vuurland naar Alaska, had de afsluiter moeten worden van haar zwervend bestaan. Wat ze niet wist is dat dit het begin werd van een zoektocht naar steeds grotere uitdagingen. Vanaf haar tienerjaren als topsporter is ze altijd erg gedreven geweest en dat uit ze zich nu in extreme reizen. In weg van de wereld neemt ze de lezer achterop mee van Nederland naar Australië. Verschillende vrienden fietsen stukken met haar mee. Vooral in een land als Iran lijkt het verstandig een man aan haar zijde te hebben, maar de gastvrije Iraniërs laten veel vooroordelen als sneeuw voor de zon smelten. In Turkmenistan daarentegen krijgt ze samen met haar fietsvriend de schrik van haar even. Aan China l-ijkt geen einde komen, in drie maanden doorkruist ze dit land in haar eentje. Na 1700 kilometer rechtdoor over dezelfde weg in de woestijn en vijf weken zonder zich verstaanbaar te kunnen maken, komt ze zichzelf behoorlijk tegen. In Myanmar wordt ze constant achtervolgd door mannen op brommertjes. Levendig omschrijft ze haar waarnemingen op het gebied van cultuurverschillen, problemen onderweg en ontmoetingen met de lokale bevolking. Haar eindbestemming is het verjaardagsfeestje van haar vriendin Maria in Adelaide. 

WAUW, WAUW, WAUW! Wat was ik van dit boek onder de indruk. Een geweldige reis heeft Maria gemaakt. Haar grootste doel was om even weg te zijn van Nederland met al haar regeltjes en vooroordelen. Regelmatig komt dit terug in het boek, waaruit blijkt dat we het in Nederland eigenlijk heel goed hebben, maar dit op de een of andere manier niet kunnen toegeven. De verschillende landen waarin ze fietst zijn inspirerend. Zo wist ik vrij weinig over Iran en Turkmenistan, maar heeft dit boek me weer wat nieuws geleerd. Een boek dat iedereen die van reizen houdt zo moeten lezen.

 

 

Voorkant-boek

 

James Brown – Bob de straatkat 
James vindt een gewonde kat in het trappenhuis van zijn flat. Hoewel hij nauwelijks voor zichzelf kan zorgen, neemt hij de rode kater mee naar de dierenarts en verzorgt hem tot hij weer op eigen poten kan staan. Maar Bob besluit te blijven en de twee worden onafscheidelijk. Bob volgt James overal, in de bus, in de metro, en als hij geen zin heeft om te open zit hij op James’ schouder. Samen verdienen ze hun kostje op straat en worden al gauw beroemd. Zo kunnen ze allebei hun moeilijke verleden achter zich laten.

Ook dit boek heeft me verrast. Het stond al heel lang op mijn reading list en uiteindelijk heb ik het boek voor een prikkie kunnen kopen. Het verhaal is aandoenlijk. Bob zorgt er echt voor dat James zijn verleden dat vol zat met drugs af te sluiten. Hij neemt weer contact op met zijn moeder, kan zijn eigen kost gaan verdienen en wordt geaccepteerd. Iets wat heel lang niet het geval is geweest. Regelmatig heb ik gelachen in dit boek, maar ook een klein traantje gelaten. Het leest heerlijk weg en is zo uit.

Matt Whyman – Oink!
Oink is het grappige en ontroerende verhaal van een man die wanhopig zijn best doet zijn ontspoorde huishouden weer op de rails te krijgen. Zijn vriendin Emma heeft voorgesteld om naast een stelletje kippen, een gekke kat en een hond nog eens twee mini-varkentjes in huis te nemen. Het blijkt een flinke klus om de twee varkentjes Butch en Roxi te hanteren, maar net als Matt denkt dat hij zijn leven weer enigszins onder controle heeft gekregen, dient de volgende uitdaging zich aan: ‘Wat als Butch en Roxi samen minibiggetjes zouden krijgen,’ vraagt iemand zich opeens hardop af. 

Echt, wat een geweldig boek. Dit is net een doorsnee boek. Ik kocht het boek op het Boekenfestijn en heb er geen spijt van gehad. Matt schrijft heel fijn en hoe verder het boek komt, hoe meer je van die beestjes gaat houden. Ze zetten in het begin het hele huis op zijn kop, want Emma stelt voor dat Butch en Roxi in huis komen wonen. Wat een giller dacht ik. Gelukkig is Matt een volhouder. Butch en Roxi verhuizen naar buiten, waar ook genoeg uitdagingen zijn. Zal het Matt lukken de twee varkentjes als een deel van het gezin te beschouwen? Je zult er zelf achter moeten komen. Dit keer heb ik regelmatig hardop gelachen en dat gebeurd niet vaak. Lezen dus

 

 

1001004011270025

Aanraders voor boeken zijn heel erg welkom. Vooral in dwarsligger formaat

Liefs, Manon 

 

 

You may also like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.