COLUMN | Als je de sprong niet waagt, kom je niet verder..

Hoi Manon,

Je weet dat ik me soms heel erg druk kan maken, te druk.. Voornamelijk wanneer ik me in een nieuw situatie bevind. Dingen die ik nog nooit eerder heb gedaan. Springen van de hoge duikplank, van het klein naar het grote badje, van de basisschool naar de middelbare school, van het MBO naar een echte baan, voor het eerst alleen op reis, het eerste hardlooprondje en zo ook ‘een eerste date’.

Hoe dichterbij het komt, hoe harder ik er voor wegloop. Afzeggen is iets dat regelmatig gebeurd. Ik durf niet meer. Bang om te falen, bang om niets meer te kunnen zeggen (en dat terwijl ik zoveel praat ), bang om niet leuk gevonden te worden en al die andere onzin die ik mezelf aanpraat.

Al die momenten waarop ik denk: Waarom ga ik dit doen? zijn momenten van persoonlijke groei. Het zijn herinneringen die me sterker gaan maken, ongeacht wat de uitkomst is. En toch laat ik me vaak leiden door ‘angst’. Terwijl het waar is wat ze zeggen: ‘Als je de sprong niet waagt, kom je niet verder..’.

Zo ging ik afgelopen weekend mee met het Tempo-kamp. Iets waar ik ook onnodig tegenop zag. Zo zag ik op tegen mijn reisjes naar Berlijn en Londen, maar heb ik daar onwijs genoten. Dat had ook allemaal fout kunnen aflopen, maar de worst-nightmare gedachten die ik mezelf heb aangepraat zijn niet uitgekomen. Natuurlijk zijn die niet uitgekomen, want ik mag er zijn,  ben leuk en dat vinden anderen ook. Al deze momenten hebben gezorgd voor persoonlijke groei, omdat ik de sprong heb gewaagd en hierdoor verder ben gekomen.

Als ik naar mijn oude ik ga kijken zou ik in de nieuwe situatie waarin ik me nu bevind weer weglopen. Weglopen voor iets moois wat staat te gebeuren. Mijn nieuwe ik zegt echter dat het goed zit, dat ik op mezelf en mijn persoonlijke groei moet vertrouwen, dat het wel goed zit, dat er iets moois uit kan komen en vooral niet moet twijfelen. Een beetje spanning mag, maar dit moment zou niet komen omdat deze persoon niets om mij geeft. Een beetje spanning mag, maar dit keer ga ik niet weglopen, maar de sprong wagen. Want als ik de sprong waag, kom ik verder!

Liefs, Manon..

P.S.. Hebben jullie al een idee wat er staat te gebeuren…

 

Naamloos

 

 

 

You may also like

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.