Dingen die ik heb geleerd van een jaar met 37 kleuters..

Wat gaat de tijd hard, morgen is de laatste dag op de SAB. Mijn eerste ‘echte’ baan voor 3 dagen in de week. Woensdag, donderdag en vrijdag mocht ik werken in een bijzondere omgeving met hele fijne collega’s. In deze blog sluit in een mooie periode af. Lets go:

– Dat 70% van het plezier in je werk afhangt van je collega’s. Dit heb ik dit jaar onwijs getroffen. Zowel met mijn directe collega’s als met de collega’s uit andere groepen heb ik een goed contact. Zoals het dit jaar is gegaan, heb ik nog niet vaak meegemaakt. Je hoort er nog lang niet helemaal bij, maar ik heb me wel meer dan welkom gevoeld. ¬†95% van mijn werkdagen ging ik met veel plezier naar mijn werk.

– Kleuters zijn de beste spiegel die je soms nodig hebt voor jezelf. Echt, beter krijg je ze niet. Zit je niet lekker in je vel, is het ook onrustig in de klas. Er zijn ook kleuters die je dan spontaan een knuffel komen geven. Aan de andere kant: Als jij heel vrolijk bent en goed in je vel zit, zijn kleuters dat ook en heb je zeker een leuke dag.

– Kleuters zijn het beste in omdenken, ik kan er nog een puntje aan zuigen!

– Als je ideetjes nodig hebt over wat dan ook, vraag eens rond in de klas. Wedden dat er veel meer uit komt dan uit Google.

– Kleuters kunnen zo genieten van hele simpele dingen.

– De dagelijkse ergernissen zijn zo minuscuul dat je je soms afvraagt waarom wij ons zo druk maken. Leef in het nu, dat doen kleuters ook!

– Je hoeft nergens ‘echt’ goed in te zijn als je het maar vol passie brengt. Ik zing zo vals als een kraai, maar de kinderen uit mijn klas vinden het geweldig om liedjes met mij te zingen.

– De uitspraken van kleuters zijn ge-wel-dig. Juf, wat moeten we eigenlijk doen? vraagt een leerling (4jr) tijdens het buitenspelen aan het begin van het schooljaar.

– Soms moeten we niet zo moeilijk denken aan oplossingen en moeten we deze vooral niet aandragen aan jonge kinderen. Soms een zetje in de goede richting, maar ze kunnen veel dingen zelf oplossen. Vaak komen ze dan met een oplossing waar jij nog niet eens aan hebt gedacht, maar waardoor de kleine ‘ruzie’ zo is opgelost.

– Kleuters laten mij als volwassenen weer nieuwsgierig worden naar de wereld. Van een klein blaadje dat ze vinden op het plein kunnen de meeste vragen worden gesteld en het gesprek van de dag zijn. Dat zouden wij ook moeten doen. Meer om ons heen kijken, nieuwsgierig zijn naar alles wat onze mooie wereld te bieden heeft.

 

 

Op naar een nieuw jaar met nog onbekende uitdagingen!

Liefs, Manon 

You may also like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.