5 lessen die ik leerde van solliciteren

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: Ik heb een nieuwe baan! Vanaf het moment dat de vacature online kwam had ik een goed gevoel en dat is na mijn eerste werkweek nog niet veranderd. 4 dagen werken, 1 dag vrij: mijn ideaalbeeld. De reistijd nemen we voor lief, maar eigenlijk valt ook dat best mee. Deze mooie kans is niet zomaar uit de lucht komen vallen, daar heb ik best veel voor moeten doen. Vanaf juli ben ik gaan solliciteren en ook in de periode dat ik nog helemaal geen baan had heb ik van dat hele sollicitatieproces best veel geleerd.

 

Reageer niet op alles  

Twee jaar geleden had ik de neiging om op alle vacatures waar ik voor geschikt was te reageren: 2 uur, 6 uur, heel ver weg en ga zo maar door. Sinds een jaar ben ik veel selectiever geworden. Natuurlijk reageer ik op de meeste vacatures, maar wanneer ik merk dat er geen ‘match’ is tussen de vacature en/of school en mij laat ik de vacature links liggen? Waarom: Plezier in mijn werk vind ik het allerbelangrijkst.

Wees jezelf  

Oh, wat is dit moeilijk voor mij geweest in het begin. In gesprekken liet ik soms twee uitersten zien: of heel open, spontaan, nieuwsgierig in een overdreven vorm die ALLES vertelde of juist heel verlegen en teruggetrokken. Beide werkten niet. Nu ligt dit voor een heel groot deel ook aan je gesprekspartner en het gevoel wat hij/zij je geeft, maar tijdens de gesprekken die het fijnst liepen (en dat waren er niet veel) was ik mezelf met al mijn plus- en minpunten, niet in overdreven vorm. Eerlijk, maar niet alles vertellend.  Dat heeft ook wel eens tegen me gewerkt. Tijdens mijn laatste sollicitatie (en nu dus mijn werkgever) heb ik een nieuwe vorm van mezelf zijn ervaren. Nog nooit was ik zo relaxed tijdens een gesprek en tijdens de meeloopdagen. Ik was mezef, wist wat ik wilde en hoe ik dat moest overbrengen en had totaal niet het idee dat er op me gelet werd. Natuurlijk was dit wel het geval, maar omdat er een hele positieve sfeer was heb ik me geen moment druk gemaakt. Een mooie gedachte, waaruit blijkt dat ik op dit gebied echt gegroeid ben is was: Als ze ‘mij’ niet leuk vinden zoals ik ben, zal ik ook geen klik voelen met de school het team.

Bereidt je voor, bedenk vragen 

Cliche, ik weet het, maar o zo belangrijk. Lees uitgebreid de schoolgids/website van het bedrijf door. Laat dit zien in je sollicitatiebrief. Het heeft mij een aantal gesprekken opgeleverd, door te laten zien dat ik op de hoogte was van onderwijssystemen, methodes etc. Vaak heb ik door het lezen van de schoolgids al door of ik wel/niet een klik met een school heb. Natuurlijk heb ik hier ook fouten in gemaakt, maar fouten maken mag. Het lezen van de schoolgids helpt ook om vragen te bedenken die je kan stellen aan het einde van een gesprek.

Solliciteer actief  

Er zijn periodes geweest dat ik nauwelijks op de vacaturebanken keek. Ik  had mijn 0-uren contract, maakte mijn uurtjes, maar had ‘geen zin’ om te solliciteren, omdat het toch niet lukte. Steeds meer weer een afwijzing en daarbij was ik nog met minstens 50 anderen die op dezelfde vacature reageerde. Toch heb ik op een gegeven moment met mezelf de afspraak gemaakt om elke week een sollicitatie te versturen of een sollicitatieactiviteit uit te voeren. Het houdt je scherp, actief en bewust. Ik ging verder kijken dan alleen de onderwijsvacaturebank en voerde meer gesprekken. Hoe moeilijk dit ook was soms. Het heeft me uiteindelijk wel een hele mooie baan opgeleverd.

Geloof in jezelf!  

Als je mij een beetje kent en bovenstaande heb gelezen is geloven in eigen kunnen niet altijd mijn beste eigenschap geweest. Door een aantal positieve ervaringen is dit geloof steeds toegenomen. Ik wist bijvoorbeeld dat mijn brief goed is, kan vertrouwen op mijn ervaring van zowel de PABO als onderwijsassistente en dat je soms ook gewoon geluk moet hebben. Geluk dat de werkgever een klik voelt met jou en je een kans wilt geven. Ondanks vele afwijzingen bleef ik toch geloven en toen eenmaal de kans kwam heb ik die met beide handen aangegrepen waar ik nog heel lang veel plezier van zal hebben!

Afbeeldingsresultaat voor believe in yourself

Ik ga nu genieten van mijn eerste 3-daagse weekend!

Liefs, Manon

You may also like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.