Reading challenge 2016

Dit jaar heb ik mijzelf niet al teveel doelen gesteld, wat goed heeft gewerkt. Toch was ik wel in de ban van de ‘reading challenge’. In januari wilde ik aan het eind van dit jaar 25 boeken hebben gelezen. In deze blog ga ik je vertellen of dit gelukt is, hoe ik het ervaren heb en wat mijn favoriete boeken van 2016 waren. Als hulpmiddel kwam ik ergens een mooi vragenlijstje tegen, dus ben je benieuwd Lees dan gauw veder.

 

Hoeveel boeken heb je gelezen?
Op dit moment (we hebben nog 6 dagen te gaan) staat de teller op 28. Ik hoop daar deze dagen nog zeker 1 boek bij op te tellen. Nog nooit las ik zoveel boeken in een jaar! Het doel was 25.

 

Wat was je favoriete leesplek?
Met stip op 1 staat toch wel de trein. ‘s Morgens om half 7 is er niets lekkerder dan weg te kruipen in een goed boek. Vaak las ik op een ochtend zo 30/40 bladzijden weg. Op een goede twee plek staat toch wel in bed. Ik zou graag ook op de bank lekker willen kunnen lezen, maar dan wordt ik toch snel afgeleid. Aan tafel kan ik echt NIET lezen. In de klas laat ik dan ook de kinderen hun favoriete leesplekje kiezen. Leuk om te zien dat de leesmotivatie dan direct hoger wordt.

Had je een leesdip in 2016? Deel je beste tip om weer in de leesflow te komen!
Jazeker, volgens mij was dat ergens halverwege het jaar vlak voor of net na de meivakantie. Ik had drie weken meivakantie gehad en niet veel gelezen. Ook heb ik vaak wat langer de tijd nodig om helemaal ‘in het verhaal’ te zitten. Wanneer dit heel lang duurt leg ik het boek weg en kijk ik er zo een paar weken niet naar om. Mijn tip is om dan naar een volgend boek uit te kijken. Ik mag van mijzelf niet eerder in een boek beginnen dan wanneer een ander boek uit is. Wanneer er dus weer een nieuw boek op mijn stapeltje ligt wat ik heel graag wil lezen weet ik dat ik toch echt dat ene boek eerst moet lezen. In een boekhandel snuffelen werkt ook altijd… altijd.

Deel je ultieme leessnack!
Chips! Alleen niet zo handig met die vette handen… chocola is een goede tweede. Een gezonde variant: wat groentes met een dip is ook heerlijk tijdens het lezen.

Dit boek verraste mij…
Eigenlijk zijn er twee. Een paar weken terug lag ik Paaz en Up van Myrthe van der Meer. Beide boeken hebben me van de eerste tot de laatste letter geraakt. Een verhaal wat raakt, misschien omdat ik me er in lichte mate mee kan identificeren. Ik heb het gelukkig nooit zo zwaar gehad als deze vrouw, maar ik herkende wel een aantal dingen die geschreven zijn. Het is heel erg realistisch geschreven waardoor je echt in het verhaal wordt meegesleurd.

Favoriete auteur van 2016 
Dat kan er maar 1 zijn: Hendrik Groen! Zijn echte identiteit is inmiddels bekend, maar beide boeken zijn echt fantastisch. Hij brengt het dagelijkse leven van een verzorgingshuis zo mooi in beeld. Een lach en een traan, maar vooral een lach. Zoals het hoort.

Dikste & dunste boek dat je hebt gelezen het afgelopen jaar
Dikste boek is denk ik Dans met mij van Jojo Moyes, hoewel de dikke boeken niet veel van elkaar onderdoen.

Favoriete…

Roman in 2016 –  Een leven na jou van Jojo Moyes
Thriller in 2016Ik lees geen thrillers, slapen wordt dan hopeloos :) 
Gezondheid in psychologie in 2016 – Jij bent een badass – Jen Sincero
Reizen  – Weg van de wereld – Marcia van der Meer
Serie in 2016 – Geen serie fan wat boeken betreft helaas.
Kinderboek – Jochem Myjer – De Gorgels
Onderwijs – Meester Markt draait door

Dit valt mij op als ik kijk naar de boeken die ik het afgelopen jaar heb gelezen…
Ik ben een groot fan van feelgood boeken en romans. Op tv kijk ik al weinig actie en dat zet zich voort in boeken. Toch heb ik ook heel veel boeken over gezondheid en psychologie gelezen in 2016. Boeken als Jij bent een badass, neem een geit, trokken mij aan. Ik ben benieuwd of ik in 2017 meer verschillende genres zal gaan lezen. Dat is wel mijn doel..

Boek X vond ik erg indrukwekkend, omdat…
Een leven na jou van Jojo Moyes. Jojo Moyes moest in dit overzicht terecht komen. Als je zo’n goed vervolg kan schrijven op een bestseller is dat onwijs knap. De personages vervelen geen moment en alles lijkt heel logisch wat er met ze gebeurd en toch ook niet. Van begin tot eind bleef ik geboeid en dat gebeurd bij een vervolg nooit zo snel.

Ik kan niet wachten om dit boek te lezen in 2017
Wat betreft nieuwe boeken ben ik niet zo goed op de hoogte, maar als ik nu naar mijn boekenkast kijk wil ik heel graag de autobiografie van Oprah lezen die ik op het boekenfestijn voor 2 euro kocht. Iets heel anders dan ik normaal lees, maar dat lijkt me een mooi boek om het leesjaar 2017 mee te beginnen.

Wat worden de nieuwe leesdoelen voor 2017
Hier komt een aparte uitgebreide blog voor, maar ik wil gaan voor 10 boeken meer: 35 stuks. Daarvoor moet ik goed mijn best doen, maar ik weet dat het moet lukken. En zo niet, no worries. De wereld vergaat niet als ik een paar boeken minder lees. Ook wil ik 2017 elke maand een goede recensie schrijven van een boek. Dat vind ik nu nog heel moeilijk, omdat ik altijd een format wil waarmee ik kan beginnen. Het doel wordt om dat format los te laten en lekker te gaan schrijven. Net als het lezen van verschillende genres. Daarnaast wil ik mijn kinderboekenverzameling gaan uitbreiden. Heel veel must-have boeken heb ik nog niet.

 

Afbeeldingsresultaat voor pogingen iets van het leven te makenAfbeeldingsresultaat voor een leven na jouAfbeeldingsresultaat voor oink boek

 

Afbeeldingsresultaat voor neem een geitAfbeeldingsresultaat voor dans met mijAfbeeldingsresultaat voor het rosie project

 

Het was een fijn leesjaar! Op naar 2017

Liefs, Manon 

You may also like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.