Boeken van de maand januari

En zo is januari alweer bijna voorbij. De tijd vliegt. In januari had ik een goede leesmaand. Ik heb maar liefst 4 boeken gelezen. In deze blog bespreek ik elk boek en vertel ik je of het een aanrader is of niet.

 

Bart Ongering – Meester Bart op zijn best ****
Op fb lees ik elke week de columns van Bart en die raken me elke keer weer. Deze meester/docent is zo gepassioneerd over het onderwijs dat ik me steeds weer besef en dankbaar ben dat ik mag werken in zo’n mooie branche. Het hele boek straalt uit dat Bart kinderen wilt laten stralen. Zijn positivisme werkt aanstekelijk en het is duidelijk dat Bart tussen zijn leerlingen in staat. Hij geeft onderwijs op een manier dat zijn leerlingen jaren later de uitspraken nog zullen herinneren. Elk woord wat hij schrijft is raak. Soms zo raak dat je ervan in de lach schiet, soms loopt er een traan over je wang. Ook als je niet in het onderwijs werkt een aanrader.

 

 

Berthold Gunster – Lastige kinderen…? Heb jij even geluk! ***
Dit boek geef ik 3 sterren. Niet zozeer omdat het een slecht boek is, maar omdat de schrijver net iets te lang doorgaat op bepaalde onderwerpen en zijn eigen mening iets teveel benadrukt. Toch heb ik genoten van het boek en er zeer nuttige informatie uit gehaald. Een must voor iedereen in het onderwijs. Omdenken is iets wat mijn interesse wekt. Jarenlang was mijn standaard zin: ‘ja maar’. Ondertussen weet ik dat het niet zo simpel ligt en er veel meer mogelijkheden zijn dan je misschien denkt. Dit boek gaat over het omdenken bij ‘lastig’ gedrag wat kinderen soms laten zien. Aan de hand van vier vragen geeft Berthold je tips over hoe je voorheen moeilijke situaties nu anders kan benaderen. Kinderen als autonome personen zien kan een hele verandering zijn in hoe jij reageert naar een kind. Kortom: Zeer interessant!

 

 

 

Tony Crabbe – Nooit meer te druk ***
Op dit boek had ik me op de een of andere manier heel erg verheugd. Een dagelijks terugkerend probleem: ‘Ik heb het druk’. Tot voor kort was dit bij mij nooit zo, maar ook ik moet me nu schuldig maken aan deze zin. Toen ik eenmaal begon te lezen herkende ik echter niet zoveel. Het boek beschrijft voornamelijk situaties uit het kantoorleven. Ik moest mezelf dus in de situatie proberen te verplaatsen. Dat lukte, maar door het eerste deel kwam ik echt niet heen. Er is zelfs een moment geweest dat ik heb gedacht om het boek helemaal weg te leggen (dat gebeurd me niet zo vaak), maar toch heb ik het uit gelezen. En het laatste deel heeft me verrast. Dat ging veel meer over genieten van elk moment. Bijvoorbeeld: Als er een kind naar je toe komt om iets te laten zien hebben we wel eens de neiging om dat weg te wuiven, omdat we ‘te druk met iets anders zijn’. Voor een kind is het vaak al genoeg als je zegt: ‘Wauw wat mooi!’ om vervolgens weer over te gaan op iets anders. Aan dit soort tips heb ik wel wat gehad. Geen 5 sterren dus voor mij, hoewel ik me kan voorstellen dat anderen dit boek wel 5 sterren zullen geven.

 

Ryan Stredal – Keukens van het grote midwesten ****
Een roman hoort er ook bij, die lees ik het liefst. Deze heb ik gekocht op het Boekenfestijn in september. Tot mijn verbazing was dit boek juiste wel heel leuk. Het boek vertelt het verhaal over Eva. Eva groeit op zonder haar biologische ouders (moeder heeft vader achtergelaten en vader is vlak daarna overleden). Lars (de vader van Eva) is vastberaden om zijn liefde voor eten aan haar over te dragen. Dat lukt ook, want jaren later is Eva professioneel kok van een geheimzinnig pop-up restaurant waar ze tijdens een feest zonder het te weten haar biologische moeder ontmoet die op onderzoek is uitgegaan. Elk hoofdstuk gaat over een gerecht wat de ontwikkeling van Eva in beeld brengt.  Geen zoetsappig verhaal, maar een roman dat lekker leest over een leuk onderwerp.

 

Op dit moment ben ik de ongelezen boeken in mijn boekenkast en op de e-reader aan het lezen. Voor februari wil ik zeker 3, maar het liefst 4 boeken gaan lezen:

Kitty Kelly – Oprah
Mariah Gessner – De afstand tussen jou en mij
Dawn French – Rosie zegt ja (e-reader)
Berthold Gunter – Ja maar, wat als alles lukt?  (e-reader)

 

Op naar een nieuwe goede leesmaand!

Liefs, Manon 

 

You may also like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.