Race day! | Marathon Leiden: 10 km | Leiden, bedankt!

 

Vandaag (17 mei) was het weer eens een wedstrijddag! Hier krijg ik veel energie van en daarom loop ik zo ook graag. Hieronder lees je hoe deze dag is verlopen. Nadat ik er veel te laat in lag na een gezellige verjaardag van mijn vader ging om 8.00 de wekker alweer. Wat? Om 14.30 hoef je toch pas te lopen? Inderdaad, maar ik wilde mijn gezicht ook nog even laten zien bij de klusdag van het VKS. De dag begon ik uiteraard met banaan-ei pannenkoekjes en het klaarleggen van mijn spullen. 2015-05-17 08.09.40 Hier besloot ik om niet de verfspullen aan te raken, maar het een en ander uit te zoeken. Hier heb ik zo’n twee uur gewerkt waarna ik na wat succeswensen op de fiets richting het station ging. Hier ontmoette ik Gabriëlla. Leuk iemand die je op internet volgt te ontmoeten. Dit zijn niet de makkelijkste dingen voor mij, maar het ging volgens mij prima Ook zag ik Suzanne en Remco + nog vele andere die ook naar Leiden gingen. Op Lammenschans stapte we uit om het laatste stukje te lopen.

Ruim op tijd waren we op de Garenmarkt om daar onze wegen te scheiden en op onze eigen manier ons voor te bereiden op de wedstrijd. Het was heerlijk weer, dus even wachten was niet erg. Mijn tas leverde ik in en ik vertrok naar het startvak. Startvak D dit maal. Een keer niet het laatste vak. Hier heb ik mijn warming-up gedaan en daarna zag ik dat ik de stomste fout ooit had gemaakt. Ik had mijn zonnebril op laten staan. Dom, dom, dom!   2015-05-17 13.59.532015-05-17 14.00.14

Na wat startvakselfies en het zoeken van mijn GPS op mijn horloge was het bijna tijd om te gaan! Langzaam liepen we wat naar voren om uiteindelijk door het laatste hek te gaan. 3, 2, 1 en GO!

0-5 kilometer
Natuurlijk ging ik weer eens veel te hard van start. Op mijn horloge zag ik dat ik de eerste kilometer liep met een pace van 5.40! Afremmen lukte eigenlijk niet en al snel merkte ik dat het bloedheet was. Blij dat ik mijn bidon had meegenomen.

In de eerste paar kilometers merkte ik ook dat ik mijn oortjes niet goed had weggewerkt, waardoor ik heel onhandig alles probeerde vast te houden. Toch maar eens nadenken over een spibelt. Wel was ik aan het genieten van Leiden. De mensen langs de kant waren fanatiek aan het aanmoedigen en al vrij snel in het parcours stond iemand met een tuinslang. Een gratis douche was iets wat ik best kon gebruiken! Ondertussen bleef ik steeds op mijn horloge kijken. Dit moet ik wel gaan afleren, want hierdoor leg ik enorme druk op mijzelf.

Mijn gemiddelde was hoog: 6.10 en ik wist dat als ik zo door zo gaan, zeker een PR zou gaan halen. Tegelijk moest ik mezelf afremmen. Ik moest immers nog heel wat kilometers in deze omstandigheden. Die waren namelijk echt zwaar! De zon was vrij warm en het waaide ook nog eens flink. Dat windje was overigens op sommige stukken juist heerlijk, omdat het voor verkoeling zorgde. Alle sponzen, bekertjes water, emmers water etc. pakte ik dan ook aan. Ook bij de niet-officiele waterpunten.

5-10 kilometer Vanaf 5 kilometer begon ik het zwaar te krijgen en besloot ik enkele stukjes van 50 meter te wandelen om even op adem te komen. Dit hielp en ik zag dat ik nog steeds ver boven mijn normale pace liep. Ook mijn hartslag zat op het maximale en kreeg ik niet meer onder controle. Het tweede deel had ik het dan ook behoorlijk zwaar, veel kan ik me er niet van herinneren.

Behalve dat rond een km of 8 het paceteam van 60 minuten mij inhaalde. Wat? Ik bleek dus zeker 8 km op een schema van een uur te lopen!!!! Vind je het gek dat ik er compleet doorheen zat? Een halve kilometer heb ik de groene ballon kunnen volgen, maar uiteindelijk heb ik ze moeten laten gaan. Dit stukje was het wel heel gezellig langs het parcours. Volle terrasjes maakte dat ik toch nog een klein beetje genoot. Die laatste kilometer was een hel, er leek geen eind aan te komen, maar ik wist dat ik een PR ging lopen!

Normaal gesproken probeer ik heel blij over de finish te gaan, maar dat zat er vandaag niet in. Uitgeput stopte ik mijn horloge en wat bleek: 1:02:12, WOOOW! Dit was een dik PR. Vrijdag stond deze namelijk nog op 1:04:32. Niet zo gek dat ik uitgeput was. De medaille hing ik vol trots om en ik liep terug naar de Garenmarkt.

 

2015-05-17 14.41.422015-05-17 14.43.31

 

Dit duurde iets langer dan gepland, want deze dame liep de hele Breestraat een keer af, waardoor ik nog een keer terug moest. Op de Garenmarkt aangekomen snel mijn tas gehaald en daar zag ik Gabriella weer. Die liep even de 10 in 47 minuten… Pff, dat zijn tijden waar ik voorlopig maar niet aan zal denken. Op de Garenmarkt kwam ineens bij me binnen dat ik me toch wel behoorlijk alleen voel tijdens zo’n evenement. Je ziet iedereen met geliefden, vrienden, bekenden lopen en ik zit in mijn eentje te wachten. Als ik dan iemand tegenkom, lukt het me niet mezelf onder woorden te brengen, waar ik dan achteraf van baal. Nu was ik vandaag ook wel erg moe. Het tripje Londen hakte er een beetje in, dus misschien dat het daar ook mee te maken had.

Om 17.00 terug de trein in en op weg naar huis.  Mijn moeder en haar vriend kwamen net terug van vakantie, wat gelijk voor stress zorgde. De hele lading stress van haar kreeg ik over me heen en waar ik tegenwoordig vrij rustig probeer te reageren, lukte dit nu niet en kwam alle vermoeidheid eruit door een flinke ruzie in te zetten. Ineens interesseerde die tijd me niets meer en kon ik alleen maar huilen, wat ik dan ook maar even toe liet. Ik baalde van het feit dat contact maken zo moeilijk is, dat ik helemaal kapot ging in mijn race en niet echt genoten heb. Na een heerlijk bad, waarin ik een beetje bij kwam lukte het me toch om positief terug te kijken. Ik liep immers een dik PR waar ik trots op mag zijn. Rond 21.00 had ik het gehad en om 22.00 sloot ik mijn ogen voor een hele lange nacht!

De route van Leiden was erg leuk, er stond veel publiek langs de kant en er was ruimte genoeg om je eigen tempo te lopen. Volgend jaar zal ik er dan ook zeker weer zijn!

 

2015-05-18 20.19.02     2015-05-19 22.55.25

 

Liefs, Manon

You may also like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.