9x waarom ik hou van het onderwijs!

Inmiddels ben ik alweer twee weken aan het werk bij mijn nieuwe werkgever. Wat bevalt het goed! Ik weet weer waarom het onderwijs zo bij mij past en waarom het ondanks de zware momenten toch het mooiste vak is wat er bestaat. Er wordt vaak alleen maar geschreven over de mindere kanten van het onderwijs, maar vandaag kijk ik naar de andere kant.

1. Leerkracht worden zit er voor mij niet meer in, tenzij er een groot wonder gebeurd. Dat is jammer, maar dit heb ik geaccepteerd. Nu doe ik een stapje terug en kan ik veel meer genieten. Ik hoef niet op mijn tenen te lopen en wordt enorm gewaardeerd.

2  ‘s Morgens de blije gezichten van je leerlingen zien. De een moet nog wat wakker worden en durft geen handje te geven, terwijl de andere met een grote glimlach voor je staan en zin hebben in de dag.

3.  Er zijn zware dagen, waarin het allemaal niet zo loopt als je wilt. Dat geeft niet, maar als een leerling die geen vlieg kwaad doet vertelt dat ze morgen hoop dat het beter gaat is die zware dag in 1x goed gemaakt.

4. Leerlingen zijn echt, hebben nog niet geleerd om wenselijk gedrag te vertonen, geven liefde, zijn eerlijk en direct. Zowel als je het goed en fout doet.

5. Kleuters zijn volop aan het ontdekken. De momenten waarop ze tot een nieuwe ontdekking komen zijn goud waard! Zo had ik gisteren een leerling bij het verfbord die ontdekte dat je kleuren kon mengen.. ‘Huh, hoe kan dat nou juf?!’

 

education

6. Met sommige leerlingen is er binnen een dag een klik, met andere moet je die band langzaam opbouwen. Die kleine momenten waarin je een positieve ervaring hebt met deze leerling zijn zo fijn.

7. Elke dag is anders! Je kan het net zo goed plannen, maar ieder moment kan er iets gebeuren waardoor die hele planning van de baan kan. Zo hadden we gisteren ineens een vouwfiets in de klas staan!

8. Kinderen hebben de leukste humor.. Volgens een leerling had ik appel met kameel meegenomen

 

9. Als laatste: Je krijgt zoveel waardering voor elk stapje vooruit. Soms moet je daarvoor 1 of meerdere stappen terug doen, maar die stap vooruit komt er! Die waardering en het feit dat je kinderen een stapje verder helpt met dingen waar ze de rest van hun leven profijt van hebben is het mooiste wat er is!

”Kinderen worden geboren met vleugels en onderwijzers leren ze vliegen!”

 

Liefs, Manon

You may also like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.